och annorstädes

Liv på andra planeter, och livet i Berlin.

Söndag i Berlin och lägenhetsjakt

with one comment

Snart börjar Berlinalen, Berlins filmfestival, och vi har redan lyckats hitta till de moderna biotemplen vid Potsdamer Platz, dit en stor del av festivalen numera är förlagd. Denna helg blev det Avatar i 3D, som måste ses som en milstolpe i filmhistorien, om än inte för sin dialog. Men det var originalversionen och alla talade engelska! På TV och i de flesta utländska biofilmer är annars allt dubbat, men Berlins anglofiler och inflyttade utlänningar är tillräckligt många för att utgöra en viktig målgrupp.  Plus i kanten även för försäljning av glass eller öl och snacks som biogodis.

I Berlin, liksom på många andra platser i Europa, är affärernas öppettider reglerade i lag. De flesta typer av butiker, som till exempel stormarknader och klädaffärer, har inte tillstånd att ha öppet annat än i undantagsfall på söndagar. Berlinbon kan därför festa fredag kväll, shoppa intensivt och storhandla på lördagen och gå ut igen på lördagkvällen, men på söndagen är det allmän vilodag med betydligt makligare tempo. Såvida man inte är på lägenhetsjakt, förstås.

Lägenhetsmarknaden i Berlin kan te sig märklig för en stockholmare, eftersom Berlins bostäder till övervägande del består av billiga hyresrätter. Att hyresgästen i allmänhet förväntas lägga ner en del arbete på lägenheten själv, till exempel installera ett eget kök, samtidigt som kontrakt med bindningstid på flera år är vanligt förekommande, leder till att hyrestiderna är ganska långa i snitt. Men när Berlinbon med en ny familjesituation ska leta lägenhet införskaffas för ändamålet på lördagmorgonen en Tagesspiegel, Berliner Zeitung eller Morgenpost med lägenhetsannonserna, och sedan börjar visningsminglandet. Det hela organiseras av mäklarfirmor, som alltså till stor del sysselsätter sig med att leta hyresgäster till lägenheter ägda av privatvärdar. Provisionen för mäklaren betalas antingen av värden eller av hyresgästen, lite beroende på hur attraktiv lägenheten är. En lägenhet med många sökande kan ha en mäklarprovision på två månadshyror, medan andra är så kallade provisionsfria, vilket betyder att hyresvärden förmedlar lägenheten själv eller betalar mäklaren för att jaga rätt på en hyresgäst.

För svensken som inte tänker ta med sig diskbänken till Tyskland och heller inte känner sig som Berlins svar på Martin Timell gäller det att hålla utkik efter den lilla förkortningen EBK i annonserna. Det betyder Einbauküche, alltså ett fast monterat kök med skåp, diskbänk och spis, men det behöver fortfarande inte betyda att alla vitvaror ingår.

Under de senaste dagarna har vi varit runt och tittat på några lägenheter i olika delar av Berlin och sett både en snyggt renoverad lägenhet i Prenzlauer Berg, Berlins trendigaste barnfamiljsområde där lattecaféerna finns överallt, och förortslägenheter ute i de sydligaste, betydligt sömnigare delarna av stan.  Att springa på lägenhetsvisningar är helt klart ett bra sätt att snabbt skaffa sig en uppfattning om karaktären på olika delar av staden.

Mellan lägenheterna har vi även hunnit med att inta en mycket trevlig och långsam söndagsbrunchbuffé på det populära Café Rubens vid Mehringdamm och studerat gatulivet. Vinterkylan är tillbaka och många Berlinfamiljer ses vandra runt med kälkar av 1800-talsmodell på väg till närmaste park.

Sammanfattningsvis:

2- eller 3-rumslägenhet i södra eller östra Berlin sökes, nära kollektiva transportmedel. Diskbänk får gärna ingå. Trevligt café i närheten är ett plus. Träd och grönska inom gångavstånd är önskvärt. Inga slavkontrakt eller ”charmiga renoveringsobjekt”.

Annonser

Written by ochannorstades

7 februari, 2010 den 10:09

Publicerat i Berlin

Tagged with

Ett svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. Trevligt att läsa om hur ni har det i Berlin. Hoppas ni får en lägenhet med kök och utan slavkontrakt….

    Kramar från Lena

    lena

    10 februari, 2010 at 05:29


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: